Ik ben begonnen aan de opleiding goudsmeden in de Dependance van de Vakschool Schoonhoven in Amsterdam. Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid kunt worden tot goud- en zilversmid, in de volksmond wordt hiervoor meestal de verzamelnaam "edelsmid" gebruikt.

   
 

De term 'edel' in edelsmeedkunst is een verwijzing naar de verwerkte materialen: "edel" betekent in die zin niet-corroderend. Het is tevens een verwijzing naar de extra dimensie van kunstzinnigheid die aan deze vorm van smeedkunst verbonden is. Voorwerpen die tot de edelsmeedkunst gerekend worden zijn vaak versierd met edelstenen, zoals diamant, korund, opaal en toermalijn, maar ook met andere 'edele' materialen als email, koraal, jade en ivoor. De termen goudsmid en zilversmid zeggen weinig over het materiaal waar de smid mee werkt.


Een goudsmid maakt in principe sieraden en een zilversmid gebruiksvoorwerpen. Iemand die zilveren sieraden maakt, wordt dus in principe toch tot de goudsmeden gerekend. Omgekeerd kan een zilversmid gouden gebruiksvoorwerpen vervaardigen. Het onderscheid tussen beide beroepen is niet strikt. Zowel de producten van goud- als zilversmeden worden tot de edelsmeedkunst gerekend. Het maken en bewerken van producten van edelsmeedkunst is arbeidsintensief. Een edelsmid bewerkt metalen met gespecialiseerde gereedschappen, waarbij meestal verhitting van het metaal noodzakelijk is.

Wil je meer te weten komen over de werkwijze van een Edelsmid, bekijk dan het filmpje hieronder:


 


Vakschool Schoonhoven